joi, 17 iulie 2008

Pazea

Iata peste ce am dat astazi pe net (un articol din Capital):


Inainte sa trimiteti prietenilor prin telefonul mobil, fotografiile sau filmuletele facute in vacantele petrecute in strainatate, asigurati-va ca stiti foarte bine tarifele practicate de operatorul de telefonie in a carui arie sunteti, pentru ca o simpla navigare pe internet va poate costa enorm.

Pe timpul vacantei in Spania, un belgian a trebuit sa plateasca 18.888,86 euro pentru navigare pe internet. Nu a fost informat ca il costa 9.68 euro/MB si si-a trimis fotografiile si filmuletele de vacanta in tara lui.

De asemenea, un turist sloven a fost in Italia si a cheltuit 250 euro pe ora ca sa isi verifice e-mailurile. Din nefericire, computerul ii updata softurile in timp ce el isi trimitea e-mailurile.

Un ultim exemplu este cel al unui cetatean belgian care a trebuit sa plateasca 834.34 euro pentru 3 ore de navigat in Germania. El nu a inteles ca era facturat pe mega byte si nu pe minut. Mai mult, el nu a fost informat ca pretul din Belgia, de 3 eur/MB nu este valabil si in roaming.

Biroul European al Consumatorilor a facut o cercetare si a trimis SMS-uri spre Slovenia din cateva tari europene, variatiile sunt enorme: 7 centi in Cipru si 41 de centi in Spania.

Site-ul Comisiei Europene a confirmat de asemenea aceaste departajari: preturile variaza foarte mult intre tari: de la 6 centi in Estonia la 80 de centi in Belgia. Mai mult, preturile la SMS par sa nu depinda de reteaua pe care o alegi cand pleci in strainatate, cat de operatorul tau din tara.

Este astfel crucial ca toti consumatorii sa fie bine informati despre costurile SMS-urilor.

Niciun comentariu: