sâmbătă, 30 august 2008

Despre Olimpiada...

Acum o saptamana s-a terminat Olimpiada de la Beijing, poate cea mai fabuloasa editie a Jocurilor Olimpice din istorie, incepand chiar cu festivitatea de deschidere (unica).
Probabil mult timp se va vorbi despre Usain Bolt cu cele 3 recorduri mondiale ale sale, de Michael Phelps, care a devenit cel mai mare "olimpian" din toate timpurile cu 8 medalii de aur si 7 recorduri mondiale intr-o singura editie, 14 medalii olimpice de aur in cariera, de echipa de baschet a SUA etc etc.
Pe langa aceste performante ultracunoscute, altele doua mi-au atras atentia in mod deosebit.
Prima dintre ele a fost reusita sud-africanei de 24 de ani Nathalie du Toit, care a terminat pe locul 16 din 24 de inotatoare la proba de inot maraton 10 kilometri, inotand cu un picior amputat inca din 2001, dupa un accident de masina.
A doua mare performanta a realizat-o halterofilul german Matthias Steiner, la categoria cea mai mare (+105kg).
De origine austriaca, s-a casatorit in 2004 cu o nemtoaica, devenind dupa cativa ani german cu acte in regula.
In 2007 s-a intamplat tragedia, sotia lui murind intr-un accident de masina. Desi a trecut prin momente foarte grele, Steiner si-a continuat antrenamentele, spunand ca sotia sa il ajuta la concursuri, atunci cand ridica greutati.
La Campionatul European din 2008 a reusit prima performanta importanta, medalia de argint. Visul sau era legat insa de Jocurile Olimpice.
La a 2-a tura de ridicari, stilul aruncat, dupa o incercare ratata la 246kg, a reusit sa ridice 248kg si sa-si asigure medalia de argint, la 9 kilograme sub locul 1. Tot ce mai putea sa faca era sa incerce sa-si depaseasca cu mult posibilitatile, incercand la greutatea enorma de 258kg, pentru a lua medalia de aur, impotriva tuturor asteptarilor.
Iata ce a urmat...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Da, foarte frumos si impresionant!
Respect tuturor sportivilor care aproape ca nu fac altceva decat sa se antreneze pentru a fi in forma maxima la Olimpiada unde ne uimesc pe cu realizarile lor.
Chiar si pentru probele care dureaza mai putin 10 secunde (pentru unii) se munceste foarte mult.